Ako prvý vystúpil proti Mečiarovi?

Autor: Richard Golian17. novembra 2019 English

MEČIAR VERSUS SÁMEL: Príbeh tak, ako ho vnímam ja

„Neospravedlniteľné, neobhájiteľné. Na toto sa nesmie nikdy zabudnúť.“

Slová zakladateľa a predsedu Verejnosti proti násiliu, Fedora Gála, ktorý spomína na príbeh brata mojej prastarkej Andreja Sámela. Nezabudli sme, u starkej som našiel aj staré články s jeho vyjadrením.

Príbeh sa týka obdobia po Nežnej revolúcii, vďaka ktorej môžem písať to, čo mám na srdci, a áno, dnes si pripomíname 30. výročie novembrových udalostí.

Spolu s veľkou nádejou môžu prísť aj tí, ktorí chcú túto nádej využiť a zneužiť a zdá sa, že inak to nebolo ani na Slovensku po páde socializmu.

Nežná revolúcia a rozdelenie Československa

V tomto období začína na Slovensku získavať moc istý právnik z Nemšovej menom Vladimír Mečiar, nastupuje na post slovenského ministra vnútra. To, že už v roku 1990 bolo veľmi ťažké postaviť sa mu do cesty, sa presvedčil Andrej Sámel, vtedajší námestník federálneho ministra vnútra. V roku 1990 sa rozhodol o Mečiarových praktikách informovať prezidenta Václava Havla. Upozorňoval prezidenta na Mečiarov sklon budovať si osobnú moc bez kontrolných mechanizmov.

V tomto čase to bol pozoruhodný čin, takmer všetci Mečiara nasledovali, bola to rodiaca sa hviezda. V tejto dobe ho neprekukli ešte ani jeho blízki spolupracovníci z Verejnosti proti násiliu, teda dnešné hviezdy humoristických relácii či ctení hostia politických a historických debát. Sámel prezidenta Havla informoval mimo iné aj o nacionalistických snahách, a to viac ako dva roky pred rozpadom federácie.

Odozva prišla rýchlo a Mečiar začal voči nemu otvorene vystupovať. Na Sámela bol vytvorený veľký tlak, bol označený za agenta. Ponúkol svoju rezignáciu, federálny minister vnútra ju najprv prijať nechcel, neskôr tak predsa len urobil a Andrej Sámel išiel do dôchodku.

Články z roku 1991 pod názvom: Andrej prehovoril

Informácie, ktoré mal o praktikách na Slovensku, po nejakom čase zverejnil. V reakcii na to ho páni Vladimír Mečiar a dodnes hviezda televíznych obrazoviek Milan Kňažko žalovali a náklady na súdne spory ho dostali do finančných problémov.

A to sa nám všetkým len snažil povedať, že má informácie o možnom konci Československa v období, keď o rozdelení federácie nebola vôbec reč (ešte pred voľbami 1992 hlavné strany nemali v programe rozpad štátu). Varoval nás pred Mečiarom, upozorňoval na jeho kontakty s KGB, obával sa nedemokratického vývoja na Slovensku, a to v čase, keď mal Mečiar ohromnú podporu verejnosti.

Hodnotenie, komu dali udalosti po roku 1991 za pravdu, nechám na vás.


Zdroje informácii a ďalšie zaujímavé články o Andrejovi Sámelovi:

Andrew K Milton: The Rational Politician: Exploiting the Media in New Democracies
Andrej Sámel
Fedor Gál: Čriepok z mozaiky.
Fedor Gál: Ešte raz a naposledy: Koniec príbehu
Luciano Antonetti: Arrestato Bilak Aprì Praga all'Urss
Andrej Sámel
Nezávislý denník SMER-dnes (a po ňom napr. aj Slovenský východ, Mladá fronta dnes, Práce, Slezkomoravský den): Andrej prehovoril
Pavlík Vladimír: Ako Mečiar a Kňažko gen. Sámela žalovali
sme.sk: Generál Sámel sa označuje za jednu z prvých obetí nežnej revolúcie
The New York Times: Evolution in Europe; Czechoslovakia Detains Ex-Communist Party Leader and 4 Others
Andrej Sámel
Zamudio Martínez, R.: La revolución de terciopelo en Checoslovaquia: cronología 1988-1990
Andrej Sámel