Mesto pod transparentom

Autor: Richard Golian29. jún 2017

Transparent na Urpíne

Písal sa rok 2006, na dominante mesta v tomto čase vznikla veľká oplotená diera. Niekto svojvoľne vyrúbal kríky a stromy na Urpíne. A to preto, aby Urpín, dominanta mesta "pod Urpínom" slúžil ako reklamná plocha.

Mohli sme tam vidieť rôzne transparenty s politickými a rasistickými heslami. Tieto transparenty kedysi dokonca strážili vyholení chlapci v bomberoch a spávali tam v stanoch. Keby to nebolo realitou, tak by som ani neveril, že to niekomu môže napadnúť. Žiaľ sú tu medzi nami ľudia ako pán Miroslav Belička, ktorému pozemok na Urpíne patrí. Transparent pôvodne slúžil na podporu strany ĽSNS, ktorú Belička podporoval. Dnes už slúži symbol nášho mesta len ako reklamná plocha na propagáciu Beličkovej firmy.

Za výrub síce dostal v roku 2007 pokutu od Slovenskej inšpekcie životného prostredia, avšak proti transparentom sa ani za 10 rokov nepodarilo vyhrať. Problém je v tom, že na umiestnenie transparentov ktoré sú pripevnené o stromy a nie sú spojené so zemou, nepotrebuje stavebné povolenie.

A prečo ma to tak štve? Dôvodov je viacero, ten najväčší je, že si uvedomujem veľký potenciál ktorý toto mesto má. Niekedy si to ani neuvedomujeme, a hlavne nevážime. Pred nedávnom som narazil náhodou na jednu americkú cestovku, ktorá ponúkala Eurotripy. Čuduj sa svete, tie ktoré išli strednou Európou na Banskú Bystricu nezabúdali, ba dokonca, bola v niektorých Bystrica jediné Slovenské mesto. Tento týždeň keď som cestoval z Prahy vlakom a stretol som tam starších Austrálčanov, ktorí si robia tour vlakom po Európe, ich cesta viedla z Prahy práve do Bystrice a z tade na juh Európy. Naše hlavné mesto v ich plánoch nebolo. Hovorím si, hmm tá Bystrica bude asi dobre opísaná v niektorých z tých zahraničných sprievodcoch po strednej a východnej Európe. A spolu s tým, čo môže ponúknuť toto mesto a jeho okolie, je to dobrá kombinácia.

Ako chápem, že z predošlých riadkov je trošku cítiť aj môj niekedy až prehnaný lokalpatriotizmus, ale je to dôležité pre to, čo tým chcem povedať. To dedičstvo čo nám tu zanechali predkovia a krásna príroda naokolo, si podľa mňa nezaslúžia to barbarstvo čo tu predvádzame. A to nechcem zúžiť len na ten reklamný transparent. Ten transparent beriem len ako vrchol toho celého, ako symbol toho hulvátstva. Proste vysekať kopec ktorý je symbolom mesta a zacapiť tam transparent. K čomu to prirovnať... hmm. To ako keby niekto v Prahe urobil niečo podobné na Petříne alebo v Bratislave na hradnom kopci. Proste to ide úplne mimo môjho myslenia. A ešte sa kvôli tomu roky poťahovať s úradmi. Ten človek nemá absolútne žiadny vzťah k mestu.

Ako v Bystrici máme možnosť vidieť vyčíňať rôzne individuá, Kočnera, ktorí parkuje na miestach pre invalidov a tak podobne. Ale Belička to je uplne iná liga. Jedna vec je, že by to malo byť v zákone urobené tak, aby sa niečo podobné stať nemohlo. Tu by však malo fungovať predovšetkým niečo iné. Človek, ktorý v Bystrici žije, alebo tu trávi nejaký čas, predsa musí mať vnútorný blok v hlave, či nejakú pomyselnú červenú čiaru. A keď mu niečo také napadne, povie si "jáj ale to je už asi prestrelené, veď predsa len, je to Urpín“.

Ale ako vidíme, toto u každého neplatí. Pánovi Beličkovi prišlo rozhodnutie, že symbol mesta je čírou náhodou v ochrannom pásme. On sa rozhodol na to spísať námietku v zmysle, že zahrnutie do ochranného pásma považuje za neodôvodnené.

Nuž, takto si tu žijeme, kedysi ešte v "meste pod Urpínom“ dnes v "meste pod transparentom“.

13. 9. 2017 Pán Belička ma požiadal o zverejnenie jeho reakcie na tento príspevok. Nemal som s tým najmenší problém. K mnou použitým zdrojom informácií sa je možno dostať cez odkazy v článku.

Odpoveď pána Beličku :

"Pán Mgr. Miroslav Belička, ako vlastník pozemku na Urpíne žiadnym spôsobom neporušil zákon ani žiadne ustanovenie VZN Mesta Banská Bystrica, každý zásah do svojho vlastníctva bol v súlade so zákonom a skutočnosti uvedené v článku autora Richarda Goliana sú len jeho úvahy a dohady, ktoré nie sú a ani neboli nikdy podporené relevantnými dôkazmi."