Richard Golian

Richard Golian

absolvent Univerzity Karlovej, vedúci výkonnostného oddelenia v Mixit s.r.o. a člen Volt Europa

Zmeny nálad na akciovom trhu

Autor: Richard Golian28.7.2024 English Castellano

Nie je žiadnym tajomstvom, že akciový trh je poháňaný primárne dvomi náladami: strachom zo zla a nádejou v lepšiu budúcnosť. V rámci týchto nálad sa stretávame so špekuláciami na rast cien akcií a očakávaniami budúcich ziskov. Na druhej strane čelíme obavám z poklesu, ekonomických kríz, recesií a kolapsov.

Časť mojich vysokoškolských štúdií som venoval pochopeniu nálad – čo sú a ako sa menia. Preto nie je prekvapujúce, že ma táto téma zaujíma aj v kontexte akciového trhu.

Ako analyzujem akciový trh

Nálady zamerané na budúcnosť, ako je nádej na rast alebo obavy z poklesov, je možné pozorovať prostredníctvom rôznych údajov. Považujem za logické sledovať ceny aktív v rámci konkrétnych segmentov (geografických alebo sektorových) v súvislosti s tým, ako tieto segmenty generujú zisky a aká je ich hodnota. Tieto údaje porovnávam s historickými údajmi v rámci rovnakého segmentu, údajmi z iných segmentov a s výkonnosťou celého akciového trhu.

Richard Golian investment
Už roky sledujem údaje o rôznych indexoch a ETF

Používam údaje publikované rôznymi indexmi a ETF fondmi. Ako ste už možno pochopili, neanalyzujem jednotlivé akcie, ale zbierky akcií zoskupené podľa špecifických kritérií (prečítajte si viac o akciových indexoch a ETF). Od roku 2022 sledujem tieto údaje, zaznamenávam, čo médiá hovoria o ekonomike a akciovom trhu, a poznamenávam si faktory, ktoré by mohli ovplyvniť nálady. To tvorí môj „teplomer nálad“.

Môj prístup je jednoduchý: keď je cena aktív v konkrétnom segmente vyššia v porovnaní s ich aktuálnou hodnotou ako v minulosti, alebo ak sa odchyľuje smerom nahor od iných segmentov, ktoré boli predtým na podobnej úrovni alebo od celého akciového trhu, interpretujem to ako väčšiu prítomnosť nádeje na budúci rast.

Aby som predišiel nedorozumeniam, rád by som zdôraznil, že ma nezaujímajú ceny aktív izolovane, ale vždy v súvislosti s konkrétnym ukazovateľom ich aktuálnej hodnoty. Pre mňa, ak cena rastie v súlade s hodnotou aktíva, a naopak, neznamená to nádej ani strach o budúcnosť. Jednoducho povedané, nezameriavam sa len na graf cien, ktorý sleduje väčšina malých investorov.

Samozrejme, nemožno sa spoliehať len na nálady. Ďalším krokom je zhodnotiť, či existuje opodstatnenie pre prevládajúci sentiment, s ohľadom na pravdepodobnosť rôznych scenárov pre svet, ekonomiku a konkrétny segment v nasledujúcich 10, 20 alebo 30 rokoch. Toto je náročné, a vyhodnotenie pre konkrétnu spoločnosť je ešte náročnejšie, čo je dôvod, prečo neinvestujem do jednotlivých akcií, ako som už spomínal.

Ako teda tieto informácie použiť pri investovaní? To je disciplína sama o sebe. Držím aktíva dlhodobo, takže ma zaujíma nielen nálada, ale aj pravdepodobnosť, že konkrétny segment alebo trh bude o 10, 20 alebo 30 rokov na tom lepšie ako dnes. Ak je pravdepodobnosť vysoká a v danom segmente je značný strach o budúcnosť, dáva mi to ďalší dôvod na zváženie investície. Prečo? Pretože dané aktívum je vtedy lacné.

Naopak, ak mám segment a v ňom je veľmi vysoká nádej na budúci rast, podnecuje ma to k dôkladnejšiemu preskúmaniu a možnej redukcii mojej pozície. Je však kľúčové zohľadniť konkrétny segment, kontext aktuálnej nálady a pravdepodobnosť, či nezasiahne daný segment v najbližšom období strach. Navyše, je dôležité posúdiť, či segment bude v nasledujúcich 10, 20 alebo 30 rokoch natoľko úspešný, že akékoľvek dočasné korekcie spôsobené strachom budú mať minimálny dopad.

Na záver poviem, že aj keď ma táto oblasť baví a venoval som jej veľa času, stále nie som tak zručný, ako by som chcel. Je to pre mňa intelektuálna výzva a dobrodružstvo. A tak by to malo byť brané. Preto nedávam žiadne konkrétne odporúčania ani neuvádzam žiadny konkrétny segment alebo údaje. Je to zložitá téma, kde neexistujú žiadne skratky, a nechcem, aby niekto, kto nestrávil dostatok času v tejto oblasti, urobil nesprávne rozhodnutie na základe nepochopenia niečoho v tomto článku.

Analýza akciového trhu je rovnako o pochopení ľudskej mysle ako o analýze čísel. Rokmi som zistil, že keď sa zameriavam na svoje emocionálne reakcie na výkyvy trhu, pomáha mi to lepšie zvládnuť komplexnosť investovania. Tým, že rozpoznávam, kedy som ovplyvnený strachom alebo nádejou, dokážem robiť racionálnejšie rozhodnutia, ktoré sú v súlade s mojimi dlhodobými cieľmi.

Toto sebauvedomenie je kľúčové, pretože akciový trh nie je len zbierka finančných nástrojov; je odrazom kolektívnych ľudských nálad.

Prijatie tohto pohľadu urobilo z mojej investičnej cesty skutočné intelektuálne dobrodružstvo. A nakoniec, práve to v živote hľadám.

Na slovenskú politiku sa nedá pozerať. A samo sa to neopraví.

16.9.2024 Vyskúšal som si sebatrýznenie, pozrel som si politické debaty v slovenských televíziách... 269

Prečo som súčasťou Volt Europa? Reálna pozitívna zmena a inovatívny prístup

31.8.2024 Je to najinovatívnejší politický projekt, aký poznám... 1148

Byť lokálpatriot pre mňa znamená byť aj angažovaným Európanom

17.8.2024 Ako lokálpatriot som vždy cítil, že moja identita presahuje hranice môjho rodného mesta... 767

Čo hľadám u potenciálnych kolegov?

10.8.2024 Zdravý sedliacky rozum, osobnosť a vzájomná chémia: Dôležitejšie ako skúsenosti... 634

Robím chybu za chybou

27.7. 2024 Ale vieme vôbec, čo znamená chyba?... 676

Ako začať investovať do indexového ETF

21.7. 2024 Ako začať investovať a na čo si dať pozor?... 655

Som INTJ osobnosť

20.7. 2024 Mám rád intelektuálne dobrodružstvá a výzvy... 731

Najdôležitejšie na investovaní je začať

14.7. 2024 Keby som sa mohol vrátiť do roku 2016, povedal by som svojmu mladšiemu ja jednu vec... 696

Začiatky investovania: Prvých 50 000 € bolo najťažších

6.7. 2024 Často premýšľam, či má zmysel verejne zdieľať moju finančnú cestu a investičné stratégie... 944

Mám neuveriteľné šťastie

22.6. 2024 Som hlboko vďačný za príležitosti, ktoré mi život dal... 654

Richard Golian: Performance Manažment

Moje hlavné aktivity • Optimalizácia ROI (návratnosť investícií) • Business Intelligence • Marketing • Reklama 4491