Volt Europa

Autor: Richard Golian18. marca 2019 English

Skutočné celoeurópske politické strany? S jedným programom pre celú Európu, individuálnym členstvom, spoločným financovaním a jedným sídlom?

Niekto by možno povedal, že voľby do Európskeho parlamentu by boli prehľadnejšie. Niekto by zas možno tvrdil, že demokratickejšie. Niekto namiesto rozprávania koná. A tak vzniklo Volt Europa. Na Slovensku hnutie zatiaľ neznáme, vo Francúzsku vystupujúce v celoštátnej televízií.

Volťáci síce kandidujú do Europarlamentu už tento rok, nedá sa však očakávať veľký úspech tak mladého hnutia, naprieč Európou má veľmi malú poznateľnosť. Viac by sme o nich mohli počuť o 5 či 10 rokov, závisieť to bude najmä od nich.

Prichádzajú so zmenou, so zmenou fungovania politiky v EU. Paradoxne kritizujú to, čo je terčom kritiky opačného pólu, a to euroskeptikov, teda demokratický deficit Európskej únie.

Preto chcú vytvoriť prvú celoeurópsku politickú stranu a do tohtoročných eurovolieb idú s jedným programom. Opak toho, čo vidíme doteraz, kde v každom štáte kandiduje strana s iným programom. Keď si len tak zoberieme 5 strán na členský štát, tak 5 x 28 programov je naozaj dosť. Potom sa objavuje klasická otázka, „a čo zmôže tých pár našich poslancov?“.

Nechcem tu však hovoriť, čo je horšie, čo lepšie, len poukázať, že v budúcnosti môžu existovať obidve možnosti a sú ľudia, ktorí sa snažia, aby to tak bolo.