Richard Golian

Richard Golian

absolvent Univerzity Karlovej, vedúci výkonnostného oddelenia v Mixit s.r.o. a člen Volt Europa

Prečo som súčasťou Volt Europa? Reálna pozitívna zmena a inovatívny prístup

Autor: Richard Golian31.8.2024 English Castellano

Som veľký lokálpatriot, milujem svoje rodné mesto. Od detstva som si však uvedomoval, že som súčasťou väčšieho, prepojeného sveta. Byť lokálpatriot pre mňa znamená byť aj angažovaným Európanom.

Richard Golian Volt Europa, European union
Ja, Richard Golian, s členom predsedníctva Volt Česko Adamom Hruškom

Preto ma veľmi zaujalo, keď som v roku 2019 prvýkrát počul o Volt Europa, hnutí, ktoré sa snaží veľmi inovatívnym spôsobom o pozitívnu zmenu v Európe. Je to najinovatívnejší politický projekt, aký poznám.

A tak som sa rozhodol koncom roku 2019 prísť na jedno stretnutie Volt Slovensko v Bratislave, vtedy to bolo na Slovensku občianske združenie, ktoré malo pár členov. A zistil som niečo, čo je asi aj logické, že okolo zaujímavej myšlienky sa zoskupujú skutočne zaujímaví a nadšení ludia, ktorí do toho dávajú veľa energie a volný čas. Moje vlastné nadšenie dokumentuje to, že som kvoli hodine v kaviarni cestoval vlakom 5 hodín do Bratislavy. V ten deň som sa rozhodol do Volt Europa vstúpiť a ani raz som svoje rozhodnutie neoľutoval.

Medzitým Volt Europa získal niekoľko poslaneckých kresiel v Európskom parlamente, má viac ako 20 tisíc členov po celej Európe a na Slovensku je registrovaný ako politická strana. Komunita ľudí, ktorí sa snažia o pozitívnu zmenu v Európe, neustále rastie.

Prečo som jej súčasťou?

Zjednotená Európa, ktorú je vo svete počuť

Nevidím racionálny argument proti súdržnejšej, jednotnejšej a sebavedomejšej Európe.

Chcem, aby nás svet bral vážne a aby sme si stáli za svojimi názormi. Chcem, aby nás Čína, India a USA brali ako rovnocenného partnera diskusie vo všetkých oblastiach.

Povedzme si to na rovinu, kto bude brať napríklad španielskeho premiéra v Číne ako rovnocenného partnera? Deklaratívne možno áno, ale reálne nikto. Buď bude niekto sebavedomo konať za Európu, alebo budeme vnímaní len ako turistická destinácia, pamiatková rezervácia európskej kultúry pre turistov z celého sveta. To je realita, ktorú si musíme priznať.

Ja to nechcem a verím, že väčšina Európanov to nechce tiež, preto potrebujeme zjednotenú európsku zahraničnú politiku a rešpektovaných lídrov, ktorí ju budú reprezentovať.

Demokratickejšia Európa a silnejší hlas pre občanov

Nevidím racionálny argument proti demokratickejšej Európe.

Keď je v Európe rešpektovaný inšpiratívny líder, ktorý sa uchádza o najvyššie pozície v európskych inštitúciách, chcem mať možnosť dať mu hlas, aj keď nie je z môjho členského štátu. Chcem, aby mali poslanci Európskeho parlamentu, ktorých volím, väčšie právomoci ovplyvňovať chod Európy, aby mohli navrhovať zákony, a nielen čakať, čo príde z Európskej komisie.

Chcem v európskych voľbách hlasovať za program, ktorý sa následne aj zrealizuje, nie ako je to teraz, keď má každá strana v každom členskom štáte svoj program, a po európskych voľbách je v parlamente viac ako 100 rôznych programov, z ktorých sa logicky nezrealizuje ani jeden. Málokedy sa zrealizuje nejaká väčšia pozitívna zmena, keďže je po voľbách potrebné urobiť množstvo kompromisov a dohôd.

Nedivím sa, že dnes väčšina ľudí európskym voľbám nerozumie a nemá o ne záujem. Nemôžeme si v nich zvoliť ani lídrov, a v skutočnosti ani žiadny ambiciózny program, ktorý by znamenal reálnu pozitívnu zmenu. A poslanci, ktorých volím, ani nemôžu navrhnúť nový zákon.

Odpoveďou na to je Volt Europa – spoločný program pre celú Európu, ktorý znamená reálnu pozitívnu zmenu, rešpektovanejšiu Európu vo svete a demokratickejšiu Európu pre jej občanov. Možnosť voliť si politických zástupcov naprieč členskými štátmi a dať im reálne možnosti a kompetencie zmeniť Európu k lepšiemu.

Volt Europa je okrem toho odpoveďou aj na problémy slovenskej politiky, právny štát a rovnosť pred zákonom. Reforma a posilnenie európskych inštitúcií (Európska prokuratúra, Europol, OLAF), pomôže tomu, aby sa všetkým, ktorí porušujú pravidlá, kleplo po prstoch.

A toto chcem.

Zaujíma vás, čo sa deje v Európe? Chcete byť súčasťou pozitívnej zmeny? Pozrite sa na: voltslovensko.org

Na slovenskú politiku sa nedá pozerať. A samo sa to neopraví.

16.9.2024 Vyskúšal som si sebatrýznenie, pozrel som si politické debaty v slovenských televíziách... 269

Byť lokálpatriot pre mňa znamená byť aj angažovaným Európanom

17.8.2024 Ako lokálpatriot som vždy cítil, že moja identita presahuje hranice môjho rodného mesta... 767

Čo hľadám u potenciálnych kolegov?

10.8.2024 Zdravý sedliacky rozum, osobnosť a vzájomná chémia: Dôležitejšie ako skúsenosti... 634

Zmeny nálad na akciovom trhu

28.7.2024 Nie je žiadnym tajomstvom, že akciový trh je poháňaný primárne dvomi náladami... 641

Robím chybu za chybou

27.7. 2024 Ale vieme vôbec, čo znamená chyba?... 676

Ako začať investovať do indexového ETF

21.7. 2024 Ako začať investovať a na čo si dať pozor?... 655

Som INTJ osobnosť

20.7. 2024 Mám rád intelektuálne dobrodružstvá a výzvy... 731

Najdôležitejšie na investovaní je začať

14.7. 2024 Keby som sa mohol vrátiť do roku 2016, povedal by som svojmu mladšiemu ja jednu vec... 696

Začiatky investovania: Prvých 50 000 € bolo najťažších

6.7. 2024 Často premýšľam, či má zmysel verejne zdieľať moju finančnú cestu a investičné stratégie... 944

Mám neuveriteľné šťastie

22.6. 2024 Som hlboko vďačný za príležitosti, ktoré mi život dal... 654

Richard Golian: Performance Manažment

Moje hlavné aktivity • Optimalizácia ROI (návratnosť investícií) • Business Intelligence • Marketing • Reklama 4491